NAUJIENOS

Kviečiame išgirsti, paragauti, pajausti

Kategorija:

Miestas:
Paskutinį gegužės šeštadienį Naujamiestyje  (Panevėžio rajonas) vyko edukacinis renginys, per kurį buvo supažindinama su karaimų virtuve, kultūra, tradicijomis, o taip pat – su Naujamiesčiu ir jo apylinkėmis. „Sulaukėme įvairaus amžiaus žmonių ir džiaugiamės, kad po jo visi išsiskirstė visi išėjo labai patenkinti tiek ekskursija, tiek karaimų vaišėmis. Gidė Daiva Tankūnaitė  turistams pasakojo apie Naujamiestį, Vytauto Didžiojo čia apgyvendintus karaimus, parodė išlikusius du karaimų namus, bažnyčią, joje esančius meno kūrinius, papasakojo apie pastatą nusiaubusį gaisrą ir atstatymo sunkumus. Prie bažnyčios eksponuojamas gaisro metu nukritęs varpas. Renginio dalyviai, lydimi gidės, apsilankė karaimų kapinėse – jos dar veikiančios, tvarkingos, prižiūrimos. Po to  vyko į Liberiškį, buvusį Karpių dvarą, pasigėrėjo užtvankoje apsigyvenusiomis gulbėmis“,  – apie įvykusį renginį pasakoja „Švenčių kalvės“ direktorė Vilija Petkūnienė.



Po ekskursijos renginio dalyviai susipažino su karaimu virtuve, paragavo jų tradicinių valgių ir sužinojo, kaip jie gaminami.





O pirmąjį birželio šeštadienį MB „Švenčių kalvė“, UAB „Sodybėlė“ ir gidė Daiva Tankūnaitė kviečia į dar vieną, didelio populiarumo sulaukusią edukacinę programą ,,Lietuviškas skonis su smalsumo pagardais ir emocijos padažu”. Gidė Daiva pakviečia į ekskursiją po vieną nuostabiausių Panevėžio rajono vietų – Krekenavos regioninį parką, o „Švenčių kalvė“ ir „Sodybėlė“ – į viduramžišką edukacinę programą.  Galima rinktis ir vieną edukacinę programą, nes ji trunka iki 3 valandų.

 
„Viduramžių programą žmonės renkasi švęsdami savo asmeninėms šventėms, rengdami kolektyvų suėjimams, paminėjimams, –  sako Vilija Petkūnienė ir plačiau papasakoja apie programą.–  ,,Lietuviškas skonis su smalsumo pagardais ir emocijos padažu” –  edukacinės programos pavadinimas, tarsi dėlionė, nes visi kartu dėliojame Lietuvos istorinę, gastronominę, kultūrinę dėlionę valgydami, skanaudami, ragaudami, žaisdami viduramžių stalo  žaidimą, dainuodami gyvai pritariant kanklėmis. Edukacijos metu pristatau   valgius, skonius  papasakoju gardžių istorijų sužadinančių klausančiųjų smalsumą, įtraukiu edukacijos dalyvius pažaisti, nevaržyti savo emocijų, padainuoti pritariant kanklėmis.   Kol Gitana Zaviežienė ruošia viduramžiškus valgius – kepa mėsą,  ropes, pasternokus, verda lazankes, duonos sriubą, autentišką grietinę ir kita – aš bendrauju su svečiais. Praskleidžiu viduramžių paslapties šydą, papasakoju, kokių nuopelnų Bona Sforca turi lietuviškai virtuvei, kaip bajorai prie stalų elgdavosi… Leidžiu ir edukacijos dalyviams į staltiesę rankas nusivalyti, duonos gabaliuką ant grindų numesti.“
Edukacinė programa rengiama birželio 6 dieną. 14.00  planuojami  viduramžių pietūs. „Kviečiame būti mūsų svečiais, išgirsti, paragauti, pajausti“, – kviečia edukacinės programos kūrėjos.  
 
     MB  ,,Švenčių kalvė"
   Mob. +370 67826013
  www.svenciukalve.lt

 

Braškinis pyragas – tortas

Šviežių bulvių plokštainis

Vėtrungių kelias

Politikų žodis

Virginija Vingrienė

Virginija Vingrienė

Rimantė Šalaševičiūtė

Rimantė Šalaševičiūtė

Egidijus Vareikis

Egidijus Vareikis








Nerimstanti teatro dvasia

Nerimstanti teatro dvasia

Birželio 26 d. Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorė Neringa Bulotaitė švenčia gražų jubiliejų – 60-metį! Ji – režisieriaus Jono Vaitkaus mokinė, studijavusi jo pirmajame „dešimtuke“ Lietuvos...

Reklama